TPA provided civil engineering and landscape architecture design services to support a 102-unit residential infill development on vacant parcels in downtown New Haven. The site consisted of three adjacent parcels, two of which were used for commuter parking. The remaining parcel contained the William Pinto house, a building listed on the National Register of Historic Places for its association with New Haven’s early Jewish history. Eli Whitney leased the building from Mr. Pinto in the later years of his life.

 

Working with the project architect, the owner, and the State Historic Preservation Office, TPA evaluated the feasibility of relocating the Pinto House on the site to create a more cohesive footprint for development. The resulting site plan accommodates parking, utilities, drainage, and landscape improvements for both buildings while maintaining the historic designation for the Pinto House.

 

Due to site grading constraints, directing storm system overflow towards Wall Street was required to avoid accidental ponding on site during heavy rain events. TPA needed to review as-built plans for Wall Street and State Street utility networks to confirm that there was an appropriate storm sewer to receive any overflow.

 

During the site plan approval process, TPA worked with the owner to consider the comments of the adjacent Connecticut Children’s Museum and daycare facility who expressed concern about a reduction in sunlight from development. Additionally, they did not want any landscape buffer plantings that would be harmful to children if touched or ingested. TPA was able to modify the plans to meet these requests.

(Perspective Image Prepared by Newman Architects)

ORANGE STREET MIXED USE

NEW HAVEN, CT

TPA Design Group | 85 Willow Street | New Haven, Connecticut 06511 | Phone: 203.562.2181 | Fax: 203.787.7116

© 2020 by TPA Design Group